Βιοχημική εξήγηση της βίας

0

Όλοι νομίζουμε ότι ελέγχουμε τις πράξεις μας. Κάποιες φορές έχουμε βίαιες σκέψεις ή φαντασιώσεις αλλά δεν τις πραγματοποιούμε. Όμως μερικοί άνθρωποι χάνουν τον αυτοέλεγχο, αφήνουν το θυμό να τους κυριεύει και μπορεί να οδηγηθούν σε βίαιες συμπεριφορές, να καταστρέφουν σχέσεις, να πληγώνουν ανθρώπους ή ακόμη να αφαιρούν ζωές.

Οι σκέψεις μας και συνεπώς οι ενέργειές μας είναι προϊόντα της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας που είναι μια τέλεια μηχανή. Η αποδοχή όμως ότι ο νους μας είναι μηχανή σημαίνει ότι δεν έχουμε ελεύθερη βούληση και ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας; Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Η επικρατούσα άποψη για την εμφάνιση βίαιης συμπεριφοράς είναι ότι οι ρίζες της βρίσκονται σε κακές συνθήκες περιβάλλοντος και στην ύπαρξη βίαιων γονιών. Ωστόσο πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι στους βίαιους ανθρώπους υπάρχει κάποια βλάβη ή φτωχή λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, δηλαδή της περιοχής του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο και τα μάτια.

Πειράματα έχουν δείξει ότι η διέγερση με ηλεκτρόδια περιοχών του υποθαλάμου μπορούσε να κάνει μια ήρεμη γάτα να βγάλει τα νύχια της, να καμπουριάσει και να ανατριχιάσει ολόκληρη δείχνοντας μεγάλο θυμό σα να βρισκόταν αντιμέτωπη με σκύλο! Όταν σταματούσε η διέγερση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου χουζούρευε σα να μη συνέβαινε τίποτα.

Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που συσχετίζουν την ανθρώπινη βιαιοπραγία με αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Σε βιαστές έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στα ζώα η επίδραση των ορμονών στη συμπεριφορά είναι πιο ισχυρή. Έχει διαπιστωθεί ότι θεραπεία με ανδρογόνα σε αρσενικά ποντίκια εφηβικής ή ενήλικης περιόδου ζωής αυξάνει σημαντικά την επιθετικότητά.τους

Στις γυναίκες σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα το ήμισυ των εγκληματικών ενεργειών και πάνω από το ήμισυ των αυτοκτονιών συμβαίνουν λίγο πριν την εμηνορρυσία. Τότε, όπως συμβαίνει και μετά τον τοκετό, τα επίπεδα μιας ορμόνης που λέγεται προγεστερόνη πέφτουν κατακόρυφα. Αυτή η απότομη πτώση προκαλεί δραματικές αλλάγές στη διάθεση σε ορισμένα άτομα. Πρόκειται για τη λεγόμενη προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή.

Η πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής συμπεριφοράς είναι αυξημένη σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ποσοστό μεγαλύτερο από 50 % των ατόμων που διαπράττουν ανθρωποκτονίες και εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πριν την επιθετική πράξη. Ανάλογα αποτελέσματα έχει η λήψη διαφόρων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η φαινκυκλιδίνη.

Άτομα που πάσχουν από υπογλυκαιμία μπορεί να παρουσιάσουν εκνευρισμό, παράξενη συμπεριφορά και επιθετικότητα. Πειράματα σε ποντικούς έχουν δείξει ότι μία από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υπογλυκαιμία είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος επεξεργάζεται τις εισερχόμενες αισθητηριακές πηροφορίες και τις συνδέει με προϋπάρχουσες μνήμες. Η εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας ενδεχομένως να προκαλεί λάθες συνδέσεις.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιθετικές συμπεριφορές δε φαίνεται να οφείλονται σε χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά μάλλον συνδέονται με ένα ναρκισσιστικό προφίλ και μια αίσθηση απειλής του εγώ. Άτομα που πάσχουν από μανία, κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας (π.χ. αντικοινωνική, ναρκισσιστική), οργανικές ψυχικές διαταραχές (π.χ. κροταφική επιληψία) κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν βίαια.

Τέλος, από μελέτες της εγκεφαλικής λειτουργίας με τομογράφο, έχει αποδειχθεί ότι η συνεχής ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια που περιέχουν σκηνές βίας αυξάνουν στα άτομα την πιθανότητα αντίδρασης με βία σε ένα πραγματικό συμβάν.

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα μυστικά για Υγεία και Διατροφή