Το βασανιστήριο της ζήλιας

0

Η ζήλια υπήρξε έμπνευση για τους στιχουργούς και αφορμή για πολλές διάσημες ιστορίες όπως ο Οθέλλος του Σαίξπηρ. Πρόκειται για ένα καθολικό συναίσθημα που συνοδεύει τον άνθρωπο από τότε που εμφανίστηκε στη γη. Ο άνδρας θεωρούσε το σώμα της γυναίκας ιδιοκτησία του ώστε να είναι σίγουρος ότι θα εξασφαλιστεί η διαιώνιση των δικών του γονιδίων.  Από την άλλη πλευρά για τη γυναίκα η ζήλια ήταν αναγκαία για την επιβίωσή της, πάντα υπέμενε τη ζήλια του άνδρα γιατί αυτό σήμαινε σιγουριά και τροφή για τα παιδιά της. Αν κάποιος πει «δε ζηλεύω», σημαίνει ότι δεν έχει επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση ή ότι το κρύβει σαν ένα κομμάτι του εαυτού του για το οποίο πρέπει να ντρέπεται.

Στις νέες γενιές ο φόβος της απιστίας   έχει εξασθενήσει, διότι λόγω των σύγχρονων αντισυλληπτικών μεθόδων η απιστία δεν μπορεί να θέσει σε αμφιβολία την πατρότητα. Αντίθετα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ο φόνος των εραστών που συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω από το σύζυγο της γυναίκας δεν τιμωρούνταν. Το συναίσθημα της ζήλιας μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα ύποπτο μήνυμα στο κινητό ή κάποιες ασυνήθιστες ενέργειες του συντρόφου. Και τότε ξεκινούν βράδια αϋπνίας με τη σκέψη ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Μάγισσες, καφετζούδες, χαρτορίχτρες και αστρολόγοι γίνονται ξαφνικά απαραίτητοι ώστε να προβλεφθεί το μέλλον της σχέσης ή να εντοπιστεί ο/η αντίζηλος.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2011)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com