Τι περιέχει το σπέρμα!

0

Το σπέρμα είναι το υγρό που εκτοξεύεται από την ουρήθρα τη στιγμή του οργασμού του άνδρα. Αποτελείται από σπερματοζωάρια (20000000-25000000/mL) και το υγρό που τα περιβάλλει. Είναι παχύρευστο με λευκοκίτρινη χροιά και χαρακτηριστική οσμή.

Όσον αφορά στη χημική σύσταση του σπέρματος, κατά 90% αποτελείται από νερό. Περιέχει πρωτεΐνες, μπόλικη φρουκτόζη, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο μέχρι και ασκορβικό οξύ, δηλαδή τη γνωστή βιταμίνη C!

Στον φυσιολογικό άνδρα μετά από αποχή 3-5 ημερών ο όγκος του σπέρματος αντιστοιχεί σε 3 χιλιοστόλιτρα περίπου. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται προοδευτικά μετά από επανειλημμένες εκσπερματίσεις ενώ μειώνεται και όγκος του εκσπερματίσματος. Αποχή μακράς διαρκείας προκαλεί επίσης μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων καθώς και αύξηση των ανώμαλων μορφών. Αν και θεωρητικά ένα μόνο σπερματοζωάριο αρκεί για τη γονιμοποίηση του ωαρίου δεν είναι δυνατό να οδηγήσουν σε γονιμοποίηση τα εκσπερματίσματα εκείνα στα οποία περιέχονται λιγότερα από 20-25 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο ή όπου περισσότερα από το 50% των σπερματοζωαρίων είναι νεκρά ή μορφολογικά ανώμαλα.

Έχει βρεθεί ότι αυξημένη συχνότητα εκσπερμάτισης συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και βελτίωση του ελέγχου της κύστης. Επίσης κάνει καλό και στη σύντροφο αφού στο σπέρμα υπάρχει προσταγλανδίνη η οποία όταν απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κινδύνου να προσβληθεί η γυναίκα από κατάθλιψη.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ-Εκδόσεις Ιανός)

Χαρά Ζήκα

 

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com