Τι είναι ομορφιά

0

Σε όλους τους πολιτισμούς οι άνθρωποι στολίζονται με χρώματα, με φτερά, με χάντρες, με χαλκάδες, με εντυπωσιακές ενδυμασίες ώστε να δείχνουν πιο όμορφοι. Εμείς οι γυναίκες πάντα χρησιμοποιούσαμε το μακιγιάζ και τα αρώματα που είτε τονίζουν είτε υποκαθιστούν τη φυσική ομορφιά.

Η ομορφιά καθορίζεται από πολιτιστικούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια για να ορίσουμε αν κάποιος είναι όμορφος ή όχι. Σε κανένα τόπο πάνω στη γη τα σπυριά, οι ψείρες ή τα μαυρισμένα δόντια δε θεωρούνται όμορφα. Επιπλέον, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η ομορφιά είναι συνυφασμένη με τη συμμετρία διότι  υποδηλώνει νεότητα και υγεία.

Κάτω από ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης τα όργανα που αποτελούν ζεύγη όπως τα φτερά, τα μάτια, τα αφτιά, τα πόδια παρουσιάζουν απόλυτη συμμετρία. Η μόλυνση, οι ασθένειες ή τα διάφορα ατυχήματα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη. Επομένως τα πιο ευαίσθητα άτομα είναι και τα πιο ασύμμετρα. Η συμμετρία είναι επίσης σημαντική γιατί δηλώνει την απουσία γενετικών ή επίκτητων ατελειών.

Τα πιο βασικά συστατικά ομορφιάς είναι το νερό ( χρειαζόμαστε 6-8 ποτήρια καθημερινά) και η τακτική άσκηση που ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος. Το μασάζ στις γάμπες και στα πέλματα με κατάλληλα λάδια και αιθέρια έλαια θα ζωγραφίσουν ένα μόνιμο χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπό σας. Η διατροφή με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ο διαλογισμός και οι θετικές σκέψεις θα φέρουν την ηρεμία που αποζητάτε στο μυαλό σας. Το μπάνιο με χρήση κατάλληλων βοτάνων μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση ή τόνωση του οργανισμού σας  ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να νιώθουμε μέσα μας όμορφοι, να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, να αγαπάμε αυτό που είμαστε και να θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του Ίρβιν Γιάλομ:

«Η πραγματικά όμορφη γυναίκα τόσο συχνά τιμάται και ανταμείβεται αποκλειστικά για την εμφάνισή της, ώστε καταλήγει να παραμελεί την ανάπτυξη άλλων μερών του εαυτού της. Η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της επιτυχίας είναι μόνο επιφανειακά, και μόλις αρχίσει να μαραίνεται η ομορφιά της, συνειδητοποιεί πως έχει ελάχιστα να δώσει : δεν έχει αναπτύξει την τέχνη ούτε να είναι ενδιαφέρουσα ως άνθρωπος ούτε να ενδιαφέρεται για τους άλλους.»

Φωτογραφία του χρήστη Xara Zika -Χαρά Ζήκα.Χαρά Ζήκα

Χημικός, Δρ Φαρμακευτικής & Μakeup Αrtist

Για περισσότερα μυστικά ομορφιάς, δες εδώ