Τι αναζητάς στον σύντροφό σου;

0

Η πλήρης ένωση, η δημιουργία μιας ψυχικής ολότητας των δύο εραστών αποτελεί στόχο κάθε μυστικιστικής εμπειρίας. Ο Πλάτωνας ανέφερε τον μύθο του Ανδρόγυνου για να ορίσει την ερωτική διαδρομή. Ήταν πλάσματα με στρογγυλό σώμα, τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και συνδύαζαν και τα δύο φύλα. Ξεχώριζαν για τη σωματική τους δύναμη, την αντοχή και την εξυπνάδα αλλά η έπαρσή τους προκάλεσε την οργή των θεών που τους χώρισαν στα δύο. Μετά τη διχοτόμηση το καθένα μισό αναζητούσε το άλλο μισό. Καθένας μας λοιπόν, σύμφωνα με τον μύθο, αναζητά το άλλο μισό του ώστε να καλύψει την έλλειψη.

Πολλοί όμως περιμένοντας τον άλλο να καλύψει τα κενά τους κρεμιούνται απελπισμένα σε όποιον νομίζουν ότι μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη. Και μόλις αυτό το εξωτερικό στήριγμα φύγει, καταρρέουν, αρρωσταίνουν και νιώθουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή.

Όταν καταλάβεις ότι δε χρειάζεται να περιμένεις απ’ έξω αυτό που μπορείς να βρεις μέσα σου, δε θα τρέχεις πίσω από μια εικόνα του εαυτού σου με τη σκέψη η εικόνα αυτή να γίνει αρεστή στους άλλους. Όταν καταφέρεις να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου, θα δεις τις σχέσεις σου να ανθίζουν. Μόνο όταν μάθεις να  αποδέχεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου θα προκαλείς το ενδιαφέρον των άλλων. Κι εσύ θα δέχεσαι δίπλα σου μόνο αυτούς που εκτιμούν αυτό που είσαι.

Χαρά Ζήκα

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com