Τεχνητά σπερματοζωάρια

0

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί μεγάλο αριθμό ζευγαριών. Οι τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης λύνουν πολλά από τα προβλήματα, που θα μπορούσαν να προέρχονται από την γυναίκα ή τον άνδρα.

Για παράδειγμα κλειστές σάλπιγγες, προβλήματα ωορρηξίας ή τραχήλου από μεριά της γυναίκας μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με την εξωσωματική. Από την πλευρά του άνδρα προβλήματα που έχουν να κάνουν με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, με χαμηλή κινητικότητα ή μορφολογία ξεπερνιούνται και το ζευγάρι θα αποκτήσει το πολυπόθητο παιδάκι χάριν στην τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που παρακάμπτει ορισμένα στάδια της συνάντησης των γαμετών, δηλαδή του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα που δεν λύνονται με την εξωσωματική. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι στον άνδρα η αζωοσπερμία όπου πολύ απλά ο άνδρας δεν έχει στο δείγμα σπέρματος καθόλου σπερματοζωάρια. Βέβαια υπάρχουν άνδρες που, ενώ δεν έχουν σπερματοζωάρια στο δείγμα, έχουν στον ορχικό ιστό. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η εξωσωματική γονιμοποίηση, με την μικρογονιμοποίηση, καταφέρνει τη σύλληψη. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να βρεθούν σπερματοζωάρια ούτε μέσα στον ορχικό ιστό του συγκεκριμένου άνδρα? Τότε τα ζευγάρια θα πρέπει να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, λύσεις όπως το δείγμα δότη ή η υιοθεσία, που δεν είναι πολλές φορές εύκολα αποδεκτές.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχονται πιθανά να δώσουν λύσεις μελέτες που κατάφεραν να ωριμάσουν σπερματοζωάρια ξεκινώντας από βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά αυτά κύτταρα βρίσκονται στον ορχικό ιστό και είναι πολύ λίγα σε αριθμό. Στα πειράματα που έκαναν επιστήμονες σε γνωστό αμερικάνικο πανεπιστήμιο απομόνωσαν αυτά τα κύτταρα και τα «ανάγκασαν» με χημικά μέσα να μετατραπούν σε σπερματοζωάρια. Κατόπιν αυτά τα σπερματοζωάρια τα χρησιμοποίησαν για να γονιμοποιήσουν θηλυκά ποντίκια με επιτυχία. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, μιας και ακόμη βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Τα αποτελέσματα όμως είναι πολύ ενθαρρυντικά, και ας μην ξεχνάμε ότι οι άνδρες που πάσχουν από αυτού του τύπου την αζωοσπερμία δεν έχουν άλλο τρόπο για να αποκτήσουν δικό τους βιολογικά παιδί.

Οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Για τον ίδιο σκοπό και με την ίδια λογική χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα εμβρύου, τα οποία μετατράπηκαν σε τεχνητά σπερματοζωάρια. Τα πειράματα έγιναν αυτή την φορά από ομάδα Γερμανών επιστημόνων, και πάλι σε ποντίκια, και αυτά τα τεχνητά σπερματοζωάρια κατάφεραν να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά ποντίκια. Τα έμβρυα όμως που δημιουργήθηκαν είχαν πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σε αυτή την περίπτωση επίσης τα σπερματοζωάρια δεν έχουν το γενετικό υλικό του πατέρα και αυτό είναι ένα ηθικό πρόβλημα, μια που δεν εξασφαλίζει την μετάδοση του γενετικού υλικού του πατέρα στο παιδί.

Αντίθετα κανένα ηθικό πρόβλημα δεν προκύπτει όταν μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια κύτταρα του μυελού των οστών! Με αυτή την σκέψη μια ομάδα επιστημόνων στην Αγγλία μετέτρεψε κύτταρα του μυελού των οστών σε πρόδρομα κύτταρα της σπερματικής σειράς, τα οποία στο ποντίκι κατάφεραν να δημιουργήσουν απογόνους. Η μετατροπή των κυττάρων του μυελού των οστών σε σπερματοζωάρια δοκιμάστηκε και στον άνθρωπο, συγκεκριμένα σε 4 άνδρες. Αν και τα πρόδρομα κύτταρα μπόρεσαν να δημιουργηθούν, οι επόμενες διαιρέσεις για την δημιουργία του σπερματοζωαρίου δεν έγιναν. Είναι απλά θέμα χρόνου ή μήπως κυνηγάμε το άτοπο?

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα μυστικά για Υγεία και Διατροφή