Τα κέντρα ηδονής

0

Η ευχαρίστηση είναι ένα ευφυές σύστημα, χρησιμότατο για την εξέλιξη, που ωθεί τα διάφορα είδη να τραφούν και να αναπαραχθούν ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους. Αν και η ένταση της ευχαρίστησης δεν μπορεί να μετρηθεί, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές του εγκεφάλου  που ενεργοποιούνται και οι ουσίες που εκκρίνονται όταν νιώθουμε ευχαρίστηση.

Πριν αρκετά χρόνια έγιναν πειράματα σε ποντικούς για να μελετηθούν τα «κέντρα ηδονής» τα οποία βρίσκονται δίπλα σ’ αυτά που σχετίζονται με τη λήψη τροφής. Στον ποντικό εμφυτεύθηκαν ηλεκτρόδια στις περιοχές του εγκεφάλου που εντοπίζονται αυτά τα κέντρα. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με πηγή ρεύματος μεταβλητής συχνότητας και έντασης. Ο ποντικός τοποθετείται σε ένα κλουβί όπου υπάρχουν δύο μοχλοί,  με το πάτημα του πρώτου εξασφαλίζει τροφή ενώ με το πάτημα του δεύτερου αυτοερεθίζεται.

Πατώντας το μοχλό προκαλεί σύντομες ηλεκτρικές εκκενώσεις και μόνο όταν το ρεύμα παύει να διατρέχει τα ηλεκτρόδια σταματάει να πατάει το μοχλό. Ο ποντικός αν και πεινασμένος προτιμά να πατά συνεχώς το μοχλό που του προκαλεί ηδονή και πολλές φορές το αισθησιαζόμενο ζώο μπορεί να τον πατά μέχρι που πεθαίνει από αϋπνία και ασιτία.

Ανάλογα πειράματα έγιναν και με ανθρώπους εθελοντές που έπασχαν από ανίατες διανοητικές παθήσεις. Και στην περίπτωση αυτή τα πατήματα έφταναν το μέγιστο αριθμό ενώ τα συναισθήματά τους περιγράφονταν ως οργασμός, μέθη ή ανάκληση παιδικών αναμνήσεων.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, το οποίο μπορείς να βρεις ΕΔΩ)

Χαρά Ζήκα

 

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com