Πυθαγόρας και αριθμολογία

0

Για τους αρχαίους πολιτισμούς Μαθηματικά, Αστρονομία, Αστρολογία, Ιατρική και Μαγεία ήταν ισάξιες επιστήμες και θεωρούνταν μια αδιάσπαστη ενότητα.

Επηρεασμένος από την παραμονή του στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα καθώς και με την επαφή του με τους Πέρσες, τους Άραβες ιερείς και μάγους, ο Πυθαγόρας, ο μεγάλος μαθηματικός και αποκρυφιστής, ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις της Δυτικής Αριθμολογίας. Η Πυθαγόρειος Σχολή που ίδρυσε είχε θρησκευτικό και επιστημονικό χαρακτήρα και τη διέκριναν η αυστηρή πειθαρχία και ο μυστικισμός.

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι οι αριθμοί εκφράζουν την ουσία των πραγμάτων και ότι οι αναλογίες των αριθμών αντιστοιχούν στην αρμονία του σύμπαντος. Εκείνοι πρώτοι στη Δύση χρησιμοποίησαν την απόλυτη αριθμητική αξία των αριθμών ως συμβολική γλώσσα, η οποία έδινε ξεκάθαρες πληροφορίες για την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία.

Έτσι έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη αριθμομαντεία που αργότερα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τόσο ο αποκρυφισμός όσο και η αριθμολογία δεν υπήρξαν ποτέ προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ανήκαν πάντοτε σε πολύ συγκεκριμένους κύκλους μυημένων και αποτελούσαν ένα είδος προνομίου για μετρημένους στα δάχτυλα ιερείς σοφούς.

Αυτοί μόνο γνώριζαν την κωδικοποίηση κάποιων συμβόλων και αξιών και τη χρησιμοποιούσαν -συνήθως με φειδώ-  για να δίνουν συμβουλές και εξηγήσεις στους «αμύητους», αποκομίζοντας τον σεβασμό τους, τον φόβο ή τη λατρεία τους ή πολλές φορές και αμύθητα πλούτη. Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν οι μυημένοι απέτρεπαν τους αμύητους να έρθουν σε επαφή με τα ευαίσθητα δεδομένα των συμβολισμών, τα οποία συνήθως παρανοούσαν.

Πασχαλίνα Πασπαλά 

Ερευνήτρια Αριθμολογίας-Αστρολογίας

Δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για τη Μεταφυσική