Πώς επιδρά η ψυχική υγεία στη σεξουαλικότητα;

0

Η σεξουαλικότητα του ατόμου είναι κομμάτι της προσωπικότητάς του αλλά και του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται με άλλους ανθρώπους. Το σεξ αποτελεί στον άνθρωπο όχι μόνο μέσο αναπαραγωγής αλλά και αναζήτησης/προσφοράς ηδονής καθώς και μέσο επικοινωνίας. Η σεξουαλικότητα σχετίζεται στενά με την ψυχική υγεία και εκφράζεται καλύτερα όταν το άτομο αισθάνεται γενικά καλά. Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του και χαμηλή αυτοπεποίθηση αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την προσωπική του αίσθηση για το πόσο «μετράει» σεξουαλικά. Επίσης, γενικότερη αποδιοργάνωση του ψυχικού του κόσμου και σοβαρά ψυχιατρικά συμπτώματα βλάπτουν τη σεξουαλικότητα.

Οι συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές μπορεί να επιδράσουν σημαντικά στη σεξουαλική λειτουργία. Στην κατάθλιψη που είναι μια πολύ συχνή ψυχική νόσος βλάπτεται η σεξουαλική διάθεση αλλά και η διέγερση και ο οργασμός. Έρευνες έχουν βρει θετική συσχέτιση ανάμεσα σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας. Η κατάθλιψη συχνά συνδέεται με συζυγικά προβλήματα που επίσης επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική σχέση.

Σε λίγες περιπτώσεις κατάθλιψης συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή παρατηρείται παράδοξη αύξηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Πιθανώς αυτό οφείλεται σε μια αγχώδη προσπάθεια για επιβεβαίωση και για «πλησίασμα» των συντρόφων και όχι για πραγματική αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα με κατάθλιψη επιχειρούν να συνάψουν εξωσυζυγική/παράλληλη σχέση σε προσπάθεια να ανεβάσουν τόσο τη διάθεση όσο και τη σεξουαλική τους απόδοση.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2011)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com