Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

0

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία με στόχο να ενισχύσει την κοινωνική επίγνωση για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. 

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή, χαρακτηριζόμενη από την απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, αισθήματα ενοχής ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή του ύπνου ή της όρεξης, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης και θλίψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι υποτροπιάζουσα ή μακροχρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Στην οξεία μορφή της, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα ακόμη και στην αυτοκτονία. Η ήπιας μορφής κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε πιο σοβαρό στάδιο απαιτείται ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας για την αποτελεσματική διαχείρισή της.

Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αναφέρει το sansimera.gr. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού.

Την ίδια στιγμή, το 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.