Όλα αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και οι σχέσεις!

0

Δεχόμαστε ότι ζούμε σε ένα σύμπαν το οποίο κυβερνάται από τέλειους νόμους που έχουν επίδραση στη ζωή μας. Ωστόσο τρομάζουμε από το απρόβλεπτο «αύριο», δημιουργούμε φόβους και ανησυχίες που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε.

Οι ξαφνικές αλλαγές διαταράσσουν την αίσθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ηρεμίας που θέλουμε να βιώνουμε. Αυτό συμβαίνει όταν δεν αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας για να πορευτούμε μπροστά.

Η αλλαγή είναι κάτι φυσιολογικό στη φύση, τίποτα δε μένει σταθερό. Μπορούμε να οδηγούμε τον εαυτό μας συνειδητά και ομαλά προς το καινούριο. Διαφορετικά, αν μένουμε προσκολλημένοι στο χθες, μέχρι να επέλθει αποδοχή, κατανόηση και προσαρμογή στη νέα κατάσταση θα υπάρξει μια επώδυνη διαδικασία όπου θα κυριαρχεί το σοκ, η απόρριψη και ο θυμός.

Αν και συνήθως οι αλλαγές είναι ανεπιθύμητες, το όφελός τους είναι μεγάλο αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν αξίες και ικανότητες ώστε να μη μας κλονίζουν οι εξωτερικές καταστάσεις και να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Όπως λέει και ο W. Shakespeare:  «Οι αμφιβολίες μας είναι προδότες και μας κάνουν να χάνουμε το καλό που συχνά θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αν δε φοβόμασταν να επιχειρήσουμε. Το να μπορεί κανείς να περιμένει, είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας».

 

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com