Ο θυμός σου διαλύει τη σχέση!

0

Είσαι στο αυτοκίνητο, βιάζεσαι τρομερά να φτάσεις έγκαιρα σε ένα επαγγελματικό ραντεβού και ένα φορτηγό κλείνει το δρόμο. Κορνάρεις ανυπόμονα και βλέπεις την παλάμη του οδηγού με τα πέντε δάχτυλα ορθάνοιχτα! Νιώθεις ότι θέλεις να τον στραγγαλίσεις, η καρδιά σφυροκοπάει, τα μηνίγγια πάνε να σπάσουν και βρίζεις ασύστολα.

Νιώθοντας ήδη θυμωμένος πας στο επαγγελματικό ραντεβού, σου λένε κάτι που πυροδοτεί πάλι το θυμό σου και μαλώνεις με το συνεργάτη σου. Μετά πας σπίτι και μαλώνεις άγρια με τη σύντροφό σου η οποία αδυνατεί να καταλάβει τις αντιδράσεις σου. Αφού χαλαρώσεις, σκέφτεσαι ότι αν δεν είχες θυμώσει με τον οδηγό του φορτηγού θα φερόσουν πιο πολιτισμένα στο συνεργάτη σου και δε θα μάλωνες με τη γυναίκα σου.

Είναι αλήθεια ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στο θυμό, όταν έχει προηγηθεί  κάποιο άλλο γεγονός που μας προκάλεσε συναισθηματική ένταση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν θυμώνουμε παράγονται στον οργανισμό κατεχολαμίνες, ορμόνες που προκαλούν διέγερση. Κάθε επακόλουθο ερέθισμα ή σκέψη που προκαλεί θυμό προκαλεί κι ένα νέο κύμα κατεχολαμινών που «προστίθεται» στο προηγούμενο.

Το καλύτερο είναι να ηρεμείς πριν πας σπίτι ακόμη και απλούς τρόπους, μέτρα τουλάχιστο μέχρι το δέκα, τότε ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και αδρανοποιείται το αριστερό που έχει να κάνει με τα συναισθήματα. Στους άντρες αυτό πιάνει, στις γυναίκες όχι γιατί λειτουργούν ταυτόχρονα και τα δύο ημισφαίρια!

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2011)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com