Ο σύντροφός μας…αυτός ο ξένος!

0

Ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο, έναν διάλογο αφιερωμένο στο θεό Έρωτα, τόνισε με μεγάλη έμφαση ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνος, χωρίς ερωτικό σύντροφο.

Αυτή η τάση είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση και όταν ζούμε τον έρωτα αποκτάμε φτερά αλλά όταν απογοητευόμαστε μπαίνουμε σε κατάσταση βαθιάς υπαρξιακής κρίσης, απώλειας και μοναξιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον C. Jung, «ο άνθρωπος που νομίζουμε πως τον γνωρίζουμε άριστα και μας διαβεβαιώνει και ο ίδιος πως τον καταλαβαίνουμε απόλυτα, είναι ουσιαστικά ξένος. Είναι διαφορετικός!».

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολες οι διαπροσωπικές σχέσεις, χρειάζεται κρίση, γνώση της συμπεριφοράς των ανθρώπων και ενσυναίσθηση. Καθένας από μας ζει και κινείται σε διάφορες ομάδες όπως είναι η οικογένεια, η γειτονιά, η εργασία ή οι αθλητικές δραστηριότητες, όπου καλούμαστε να αναπτύξουμε δημιουργικές σχέσεις με τον πλησίον.

Εάν λοιπόν δεν κατανοήσουμε τον άλλο, κάθε ανθρώπινη σχέση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, πόσο μάλλον με το άτομο που αποκαλούμε σύντροφό μας. Οι περισσότεροι όμως αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και επιλέγουν την εύκολη λύση της φυγής, το χωρισμό ή την απόδραση από το γάμο με ένα διαζύγιο. Γι’ αυτό και η μοναξιά στις μέρες μας εξαπλώνεται σαν επιδημία. Μάλιστα όσο πιο επιτυχημένος είναι κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να προσβληθεί. Και δυστυχώς τα χρήματα και τα υλικά αγαθά δεν μπορούν θεραπεύσουν αυτή την κατάσταση.

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com