Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το σπέρμα!

0

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο και η έλλειψή του σχετίζεται με σοβαρές καταστάσεις όπως: γεροντική άνοια, σχιζοφρένεια, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης,  νευρική ανορεξία ή υπερβολική όρεξη, φωτοφοβία, διάφορες δερματικές παθήσεις, ανωμαλίες στη γεύση και στην όσφρηση, τριχόπτωση καθώς και με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ελάττωσή του στον οργανισμό μας μπορεί να οφείλεται σε κατάχρηση καπνίσματος ή αλκοολούχων ποτών, σε ορμονικές διαταραχές και παθήσεις του ήπατος και σε καταστάσεις έντονου στρες.

Εντοπίζεται σε διάφορα όργανα του ανθρώπου, η μεγαλύτερη ποσότητα όμως βρίσκεται στον προστάτη. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή και στη φυσιολογία του σπέρματος παρόλο που ο ψευδάργυρος που υπάρχει σε κάθε κυβικό εκατοστό ανθρωπίνου σπέρματος ανέρχεται σε 150 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου!

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος και της ποσότητας τους ψευδαργύρου που υπάρχει σ’ αυτό. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κάνει την ουρά των σπερματοζωαρίων λιγότερο ισχυρή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το σπερματοζωάριο να φτάσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε στείρος άνδρας γίνεται γόνιμος με τη λήψη ψευδαργύρου. Με κάθε εκσπερμάτιση απεκκρίνεται με το σπέρμα τόσος ψευδάργυρος όσος απορροφάται από τον οργανισμό με το φαγητό της ημέρας.

Καλές δόσεις ψευδαργύρου μπορούμε να βρούμε στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, στα οστρακόδερμα, στη μαγιά μπύρας και στους ξηρούς καρπούς. Πολύ μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου βρίσκεται στα στρείδια.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ-Εκδόσεις Ιανός)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com