Ο γάμος κάνει καλό…στην υγεία!

0

Μια αραβική παροιμία λέει: «Διάλεξε το άλογό σου από εκατό, τους φίλους σου από χίλιους και τη γυναίκα σου από δέκα χιλιάδες». Πράγματι, πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς έναν καλό σύντροφο! Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι πολλοί έγγαμοι αμφιβάλλουν αν επέλεξαν σωστά το/τη σύζυγο και δηλώνουν ότι αν τους δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία θα διάλεγαν διαφορετικά. Το πόσο σημαντικό είναι να κάνει κανείς καλή επιλογή το τονίζει η σύγχρονη ιατρική αφού έχει αποδειχτεί ότι ένας καλός γάμος επιμηκύνει τη ζωή. Κάτι που τονίζεται πολύ και στην Αγία Γραφή: «Γυναικός αγαθής μακάριος ο ανήρ, και αριθμός των ημερών αυτού διπλάσιος».

Αποτελέσματα της μελέτης από στοιχεία περίπου 25.000 ασθενών με μέση ηλικία 67 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με έμφραγμα.

-Οι παντρεμένοι είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμο/η σύντροφο. Οι χωρισμένοι έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (7%) σε σχέση με τους εργένηδες να πεθάνουν μετά από έμφραγμα.

Οι παντρεμένοι έμεναν κατά μέσο όρο δύο μέρες λιγότερες στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα (έξι έναντι επτά έως οκτώ ημερών των εργένηδων και χωρισμένων).

Δεν είναι σαφές γιατί οι παντρεμένοι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό σχετίζεται με την πρακτική ή συναισθηματική υποστήριξη που έχει ένας παντρεμένος άνθρωπος από τον(την) σύζυγό του μετά από το έμφραγμα.

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com