Να λέμε την αλήθεια ή όχι σε μια σχέση;

0

Οι Σούφι ήταν ασκητικές κοινότητες που ενσωμάτωσαν τους πιο σοφούς άντρες της εποχής (περίπου 800 μ.Χ). Χρησιμοποιούσαν παραβολικές ιστορίες προκειμένου να περάσουν τα μηνύματα της σουφικής διδασκαλίας. Μία από τις πολλές ιστορίες είναι η ακόλουθη:

«Ένας άνθρωπος είχε μια άσχημη κόρη και την πάντρεψε με έναν τυφλό γιατί κανένας άλλος δεν την έπαιρνε. Ένας γιατρός προσφέρθηκε να αποκαταστήσει την όραση του τυφλού αλλά ο πατέρας δεν τον άφησε γιατί φοβήθηκε ότι θα χώριζε την κόρη του».

Πρόκειται για μια ιστορία του σούφι Σααντί που έτσι εξηγεί ότι κάποια μυστικά που αποκαλύπτονται πρόωρα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη παρά καλό. Αν ο δέκτης δεν είναι έτοιμος, δε θα μπορέσει να δεχτεί την αλήθεια που του προσφέρεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ερωτικές σχέσεις. Χρειάζεται διάκριση σε αυτά που φανερώνουμε στο σύντροφο, ιδιαίτερα στην αρχή μιας σχέσης. Κάτι που θα του εξιστορήσουμε από τη ζωή μας μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη του, μπορεί να τον απομακρύνει ή να τον τρομάξει.

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com