Μείωση συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης

0

Τη μείωση των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για το έτος 2017, σε ποσοστό 5%, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 23ης τακτικής συνεδρίασης, σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016.

Η σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη τη διαρκή μείωση των εσόδων των ετών 2016 και 2015, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των δημοτών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το γεγονός πως οι δαπάνες του Δήμου είναι λιγότερες σε σχέση με τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονάσματος, το οποίο και αιτιολογεί την απόφαση για τη μείωση των  συγκεκριμένων συντελεστών. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε εντατικοποίηση της βεβαίωσης και είσπραξης παλαιότερων οφειλών των δημοτών.

Η απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζει ακόμη ότι τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τυφλούς και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας, άνω του 67% θα είναι μειωμένα κατά 50%.

 

ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις κατοικίες που ανήκουν στην πρώτη ζώνη των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης μειώνονται από 2,13€ σε 2,02€ ανά τετραγωνικό μέτρο και από 1,60 € σε 1,52 € ανά τ.μ, για τη δεύτερη ζώνη.

Συγκεκριμένα, στη Β΄ ζώνη κατοικιών συμπεριλαμβάνονται ακίνητα

στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:

 • Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων, Βασ. Γεωργίου, Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας
 • Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή
 • Κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας

 

Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’ και επιπλέον όλες τις οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) η τιμή διαμορφώνεται από 1,14€ σε 1,08€.

Όσον αφορά τους επαγγελματικούς ή τους στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης, η Α’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα της περιοχής που από τις οδούς Κωλέττη, Π. Σ. Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά (σε όλο το μήκος), Αγ. Δημητρίου, Πλ. Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Καυτανζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδου, Εγνατία μέχρι Βούλγαρη, Αλ. Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δυο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης καθώς και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

 

Οι συντελεστές που θα ισχύσουν στις παραπάνω ζώνες για το 2017 είναι:

 • Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών – επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους:

Τιμή Α’ ζώνης: από 5,29€. σε 5,02€ ανά τ.μ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 3,23€ σε 3,06€ ανά τ.μ.

 • Για τις βιοτεχνίες – φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ:

Τιμή Α’ ζώνης: από 5,72€ σε 5,43€  ανά τ.μ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 3,49€ σε 3,31€ ανά τ.μ.

 • Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια):

Τιμή Α’ ζώνης: από 2,12 € σε 2,01 € ανά τ.μ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 1,30 € σε 1,23 € ανά τ.μ.

 • Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000 τ.μ.:

Τιμή: από 3,17€ σε 3, 01€ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, από 1.001 τ.μ. έως 6.000 τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38%. Η μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80). Από 6.000 τ.μ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000 τ.μ.

Στις περιπτώσεις ακάλυπτων – μη στεγασμένων χώρων, ισχύει το παρακάτω καθεστώς:

 • Από 1 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής από 2,65€ σε 2,51€ ανά τ.μ.
 • Από 1.001 τ.μ. έως 6.000 τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1 τ.μ. έως 1.000 τ.μ.
 • Από 6.000 τ.μ. και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου, δηλαδή από 0,79 € σε 0,75 € ανά τ.μ.

Επίσης, για το 2017, οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου για κάθε μετρητή παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή στα 0,36 ευρώ ανά τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και στα 0,18 ευρώ ανά τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους. Για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, οι αντίστοιχοι συντελεστές διαμορφώνονται στα 0,15 ευρώ ανά τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και στα 0,07 ευρώ ανά τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους.

Επιπλέον, στη ΔΕΗ θα κοινοποιηθούν δύο γενικοί συντελεστές για τα δημοτικά τέλη των ακινήτων του Δήμου και αντίστοιχα δύο συντελεστές για τους δημοτικούς φόρους και συγκεκριμένα:

Οι δύο γενικοί συντελεστές Δημοτικών Τελών για τα ακίνητα του Δήμου:

 • 1,52€ ανά τ.μ. για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών)
 • 5,02€ ανά τ.μ. για τους χώρους άλλης χρήσης.

Οι συντελεστές των Δημοτικών Φόρων:

 • 0,36€ ανά τ.μ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και
 • 0,15€ ανά τ.μ. για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας