Μικροί θησαυροί!

0
Ο Βολταίρος με σαρκαστική ειρωνεία πειράζοντας σε κάποιο γεύμα έναν συνδαιτυμόνα του, είπε: «πουλώ τη θέση μου στον Ουρανό για ένα ναπολεόνι». Όλοι γέλασαν. Κι ο συνδαιτημόνας του απάντησε: «Οι νόμοι λένε πως δεν μπορεί να πουλήσει κανείς κάτι που δεν του ανήκει. Αποκτήστε πρώτα τον Ουρανό και τότε να δούμε αν θα θέλετε ακόμη να τον ανταλλάξετε.»
Κ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ  
————————–
Ένας νέος ρώτησε κάποτε τον φιλόσοφο Πιττακό αν θα έπρεπε να παντρευτεί μια κόρη ανώτερή του σε πλούτο και μόρφωση. Εκείνος τότε του είπε: «Βλέπεις αυτά εκεί τα παιδιά που παλεύουν; Πλησίασέ τα και θα σου δώσουν τη συμβουλή που ζητάς». Ο νέος πήγε προς αυτά. Αλλά τα παιδιά νομίζοντας πως ερχόταν για να αναμετρηθεί μαζί τους, τού φώναξαν: «Τι θέλεις εδώ; Πήγαινε να παλέψεις με τους ίσους σου.» Ο νέος κατάλαβε τότε ότι έπρεπε να παντρευτεί με κόρη που θα είχε ανάλογα με τα δικά του προσόντα.
————————–
Ένας πατέρας συμβουλεύει το γιο του, που δεν είναι επιμελής στα μαθήματά του και ξοδεύει τις ώρες του άσκοπα: «Μ’αυτά τα μυαλά που έχεις δε θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή εσύ. Είσαι δεκαοχτώ χρονών, έβγαλες με κόπο το γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο έμεινες απ΄ έξω. Στην ηλικία σου, ο Μέγας Ναπολέων ήταν λοχαγός». Και ο γιος του απαντά: Και στην ηλικία σου πατέρα ήταν αυτοκράτορας!» Ο καλύτερος τρόπος συμβουλής στους νέους δεν είναι τα σκληρά λόγια αλλά το παράδειγμα.
Δες περισσότερες Σοφές Σκέψεις Εδώ