Ιστορική αναδρομή στην Αριθμολογία

0

Η επιστήμη των αριθμών είναι τόσο αρχαία όσο και η γραφή.

Θα τη βρούμε σε όλους τους πολιτισμούς που άφησαν γραπτά μνημεία. Αρχαίοι Έλληνες, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Ινδοί και Κινέζοι γνώριζαν τα πλήρως τα θαυμαστά μυστήρια που ήταν σε θέση να αποκαλύψουν οι αριθμοί και ανέπτυξαν την επιστήμη των «αριθμητικών ιδεών» πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόκρυφη τέχνη της Αριθμολογίας.

Και επειδή πίστευαν έντονα στη δύναμη της προφητείας που την ερμήνευαν ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του θεϊκού και του ανθρώπινου στοιχείου, δεν έλειπαν από τις μαθηματικές προσεγγίσεις και τα αριθμητικά τους συστήματα, ο συμβολισμός και η μαντεία, δηλαδή οι μέθοδοι να ερμηνευτούν τα μελλούμενα.

Έτσι η αριθμολογία των αρχαίων χρόνων προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Ξεπέρασε τη λογική της οργάνωσης ενός αριθμητικού συστήματος και προσπάθησε να προσεγγίσει τους νόμους της εξέλιξης του σύμπαντος.

Οι πρώτες μαρτυρίες ενός δομημένου αριθμητικού συστήματος είναι στην 3η π.Χ. χιλιετία στους Αιγύπτιους και Βαβυλώνιους. Οι πρώτοι μαθηματικοί της αρχαιότητας δεν προσπάθησαν να ερμηνεύσουν και να κωδικοποιήσουν μόνο τη φυσική πραγματικότητα αλλά στόχος τους ήταν να εντοπίσουν τις σχέσεις του σύμπαντος και των μαθηματικών με άλλους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας.

Πασχαλίνα Πασπαλά 

Ερευνήτρια Αριθμολογίας-Αστρολογίας

Δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για τη Μεταφυσική