Είναι οι γυναίκες μονογαμικές;

0

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι οι άνδρες είναι πολυγαμικοί ενώ οι γυναίκες είναι μονογαμικές. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και τα δύο φύλα έχουν ως στόχο να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι άντρες ψάχνουν για όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς του DNA τους. Αντίθετα οι γυναίκες υποσυνείδητα ψάχνουν για το αρσενικό που θα τις γονιμοποιήσει και θα φέρει τους καλύτερους εξελικτικά απογόνους.

Στις γυναίκες μάλιστα είναι πιο πολύπλοκο το θέμα γιατί ψάχνουν και για πλούσιους που εξασφαλίζουν την επιβίωση των παιδιών τους αλλά και για όμορφους άνδρες με καλά γονίδια. Οπότε προσπαθούν να έχουν και τα δύο είδη αντρών ταυτόχρονα. Βέβαια στη σύγχρονη εποχή κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο μιας και υπάρχει το τεστ πατρότητας.

Αυτή η διαφορετικότητα στις αναπαραγωγικές λειτουργίες των δύο φύλων μπορεί να εξηγηθεί με τις σημαντικές διαφορές που έχουν εντοπιστεί στην ανατομία του εγκεφάλου αλλά και στη βιοχημεία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι διαφορές αυτές έχουν αποδειχτεί με χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια αλλά και με μελέτες σε άλλα θηλαστικά. Για παράδειγμα όταν μελετήθηκαν πολυγαμικά και μονογαμικά τρωκτικά βρέθηκε ότι υπάρχει διαφορά σε ένα οργανίδιο του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Στα πολυγαμικά είδη ο ιππόκαμπος των αρσενικών είναι κατά 11% μεγαλύτερος από εκείνον των θηλυκών. Αντίθετα στα μονογαμικά είδη το μέγεθος του ιπποκάμπου δε διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2011)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com