Η ιστορία της καφεμαντείας

0

Ο καφές ήταν γνωστός στη Μέση Ανατολή πριν τον 15ο αιώνα, υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για την ανακάλυψή του.

Το 1554 ιδρύθηκε το πρώτο καφενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Στα τέλη του ίδιου αιώνα οι Ενετοί έμποροι έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη αλλά τότε τον χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. «Πιείτε από το σπάνιο αραβικό τονωτικό», έγραψαν τα διαφημιστικά της εποχής, «και ξεχάστε όλα τα ματζούνια των γιατρών!».

Το 1615 ένας Ιταλός ταξιδιώτης παρατηρεί ότι ο καφές «κάνει όποιον τον πίνει να μη νυστάζει και γι’ αυτό τον αγαπούν οι σπουδαστές που θέλουν να διαβάζουν ως αργά τη νύχτα». Έτσι διαδόθηκε ο καφές και το 1640 άνοιξε το πρώτο ευρωπαϊκό καφενείο, το διάσημο «Florian» στη Βενετία και ο καφές έγινε δημοφιλής ως «αφέψημα συναναστροφών».

Επίσης το 1640 ο Άγγλος συγγραφέας Τζον Έβελιν γράφει στο ημερολόγιό του ότι ένας Έλληνας φοιτητής της Οξφόρδης, από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Ναθαναήλ  Κονόπιος, έψηνε και έπινε καφέ κάθε πρωί. Δέκα χρόνια αργότερα άνοιξε στην Οξφόρδη το “Angel”, το πρώτο καφενείο της Αγγλίας.

Άρα οι Έλληνες δεν έδωσαν μόνο τα φώτα των κλασσικών σπουδών στους δυτικούς, τους έμαθαν και τον καφέ ώστε να μένουν ξύπνιοι και να διαβάζουν. Λέγεται ότι ο καφές δεν ήταν εντελώς άγνωστος στην Αρχαία Ελλάδα υπάρχει η θεωρία ότι το καταπληκτικό «μαγικό φίλτρο» που έδωσε η Ωραία Ελένη στον Τηλέμαχο και το οποίο όπως λέει ο Όμηρος διώχνει τη λύπη, τις έγνοιες και την κακοκεφιά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο ένας δυνατός καφές!

Η τέχνη της καφεμαντείας είναι ένας τρόπος μαντικής εξαιρετικά αξιόπιστος. Η μαντική έχει βαθειά τις ρίζες της στην αρχαιότητα, μια από τις μεθόδους της μαντείας είναι και η πρόγνωση του μέλλοντος με το κατακάθι του καφέ. Τα σχέδια μπορούν να μελετηθούν και στο πιατάκι.

Όπως η μέθοδος πρόβλεψης των γεγονότων με τα χαρτιά, η χαρτομαντεία, έτσι και η μελέτη του καφέ έχει ριζώσει στις συνήθειες και τα ήθη των λαών.

Πασχαλίνα Πασπαλά 

Ερευνήτρια Αριθμολογίας-Αστρολογίας

Δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για τη Μεταφυσική