Η ιστορία της χαρτομαντείας

0

Η χαρτομαντεία, ως μαντική μέθοδος πρόβλεψης, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το αρχαιότερο βιβλίο του κόσμου πρωτοεμφανίστηκε σύμφωνα με τους ερευνητές σε μορφή τράπουλας με φιγούρες και ζωγραφιές.

Ονομαζόταν «Τάροκ» των Βοημών και ήταν πρόγονος όλων των τραπουλόχαρτων που υπάρχουν σήμερα. Η καταγωγή των χαρτιών χρονολογείται πριν από τον έντυπο λόγο. Ένας λαϊκός θρύλος βεβαιώνει πως τα χαρτιά χρησιμοποιήθηκαν στην Κίνα το 1120 μ.Χ. για να διασκεδάζουν μια παλλακίδα του αυτοκράτορα Σουν-Χο. α τραπουλόχαρτα των Αιγυπτίων, των τσιγγάνων, των Ινδών είναι πολλούς αιώνες αρχαιότερα. Κάποτε αποτελούσαν ένα ξεχωριστό μέρος της λατρείας του Αιγυπτίου θεού «Τοθ». Τα σύμβολά τους που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα τα χρησιμοποιούσαν για να λένε τη μοίρα, έδιναν συμβουλές ή εξηγούσαν τη θέληση των θεών.

Τα χαρτιά αυτά ονομαζόταν «Τάροκ» ή φύλλα της τύχης. Τα χαρτιά Τάροκ ήρθαν στην Ευρώπη από τους Τσιγγάνους που τα είχαν για να λένε τη μοίρα, όμως οι Σταυροφόροι διαπίστωσαν πως τα χαρτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τυχερά παιχνίδια. Αυτοί τα έφεραν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και μέσα σε λίγο καιρό η κάθε χώρα είχε συμπληρώσει τον εθνικό της τύπο τραπουλόχαρτων.

Υπήρχαν παλιές τράπουλες που περιελάμβαναν ως είκοσι τέσσερις σειρές, η κάθε σειρά είχε 14 χαρτιά, στην πορεία του χρόνου απλουστεύτηκαν και έτσι έχουμε την τελική σημερινή μορφή που είναι τέσσερις σειρές (μπαστούνια, κούπες, καρό, σπαθιά). Αρχικά τα Τάροκ είχαν 78 τραπουλόχαρτα και 22 φύλλα χωρίς αριθμό,  που ονομαζόταν «Ατού» (Η σημερινή Μεγάλη Αρκάνα). Αυτά ήταν φιγούρες που παρίσταναν σκηνές σαν τον «οίκο του Θεού», τον «Κρεμασμένο» κλπ. Στον απόκρυφο κόσμο και νόμο τα χαρτιά αυτά αποτελούσαν τα σημαντικότερα μαντικά σύμβολα ενώ τα αριθμημένα δευτερεύοντα.

Πασχαλίνα Πασπαλά 

Ερευνήτρια Αριθμολογίας-Αστρολογίας

Δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για τη Μεταφυσική