Η επίδραση της τεστοστερόνης στη σεξουαλική διάθεση

0

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του άνδρα. Έχει βρεθεί ότι με την ένεση μεγάλης ποσότητας τεστοστερόνης σε έγκυα ζώα ακόμη και το θηλυκό έμβρυο αναπτύσσει ανδρικά γεννητικά όργανα.

Στο αίμα παρατηρείται μια ημερήσια διακύμανση εξαρτώμενη μάλιστα από την εποχή του έτους. Έτσι το Μάιο η μεγαλύτερη τιμή παρατηρείται κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το Νοέμβριο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τον Οκτώβριο παρατηρείται η μέγιστη μέση ημερήσια τιμή τεστοστερόνης. Ωστόσο στους παντρεμένους με παιδιά οι τιμές της διατηρούνται γενικά σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε οι πατεράδες να γίνονται πιο ήπιοι, λιγότερο επιθετικοί και ίσως και λίγο πιο αφοσιωμένοι στην οικογένεια.

Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται στους φανατικούς οπαδούς μιας ομάδας. Σημειώνεται αύξηση της τεστοστερόνης, όταν πανηγυρίζουν νίκη της ομάδας τους, και ελάττωση όταν θρηνούν για την ήττα. Σύμφωνα με τους ερευνητές ίσως εν μέρει να οφείλεται και η τεστοστερόνη για τις χουλιγκανικές συμπεριφορές έπειτα από αθλητικά γεγονότα.

Έχει βρεθεί ότι η τεστοστερόνη προκαλεί μια γενικότερη μεταβολή του ψυχισμού του ατόμου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται  μεγαλύτερη ενέργεια, επιθετικότητα και αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Αν και σε διάφορες σεξουαλικές αποκλίσεις, όπως είναι η επιδειξιομανία, εμφανίζονται υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, που να συσχετίζουν άμεσα τις σεξουαλικές διαστροφές με ορμονικές διαταραχές.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δράση της στην τριχοφυΐα. Ταλαιπωρεί τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης και επομένως αναπτύσσουν τρίχωση μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ-Εκδόσεις Ιανός)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com