Η χημική διαδικασία του έρωτα

0

Εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι μας έχουν καταραστεί σε αιώνια μοναξιά και χρόνια ατυχία στον έρωτα, γνωρίζουμε κάποιον που μας κάνει να νιώθουμε καρδιοχτύπια και πεταλουδίσματα στο στομάχι.

Τότε μια χημική διαδικασία λαμβάνει χώρα με επιτυχία: χωρίς να αντιλαμβανόμαστε κάτι, τα σώματά μας ανταλλάσουν σημαντικότατες πληροφορίες.  Οι φερομόνες που εκκρίνονται μας ενημερώνουν ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ανοσοποιητικό σύστημα συμβατό με το δικό μας και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να κάνουμε μαζί του γερούς απογόνους για να διαιωνίσουμε το είδος. Η λογική σκέψη αφοπλίζεται και παρόλο που σκεφτόμαστε ότι ίσως δεν πληροί τις προδιαγραφές μας εμείς καταστρώνουμε σχέδια κατάκτησής του και φανταζόμαστε ένα κοινό μέλλον.
Το βλέμμα του κάνει τους νευροδιαβιβαστές να πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο, η σεροτονίνη μάς αναγκάζει να εστιάζουμε σ’ αυτό το «μοναδικό» πλάσμα. Η νορεπινεφρίνη μάς κάνει να κρεμιόμαστε από τα χείλη του ενώ η ντοπαμίνη κάνει τις αισθήσεις μας να είναι σε υπερδιέγερση και να θέλουμε να ξαναδούμε αυτόν που μας προκαλεί τόση ευχαρίστηση. Ανταλλάσουμε τηλέφωνα και τότε ξεκινά η αγωνιώδης προετοιμασία για το πρώτο ραντεβού.
Μέχρι τότε προσπαθούμε να μην εξαντληθούμε από την αϋπνία, την υπερένταση και την έλλειψη όρεξης που μας προκαλεί η φαινυλαιθυλαμίνη η οποία είναι υπεύθυνη και για την ανεβασμένη διάθεσή μας. Ευτυχώς η αδρεναλίνη μας κρατάει σε φόρμα και νιώθουμε ότι έχουμε δυνάμεις και αντοχές που ούτε οι ίδιοι υποψιαζόμασταν ότι έχουμε.
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ 2011)

Δείτε και άλλα άρθρα για σχέσεις εδώ

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Sex»-Εκδόσεις Ιανός.  Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com