Διαταραχές προσωπικότητας και ερωτικές σχέσεις

0

Κάποιοι δυσκολεύονται πολύ να καταφέρουν να έχουν μια επιτυχημένη ερωτική σχέση και άλλοι δεν τα καταφέρνουν ποτέ στη ζωή τους. Πριν αρχίσουν να  αποδίδουν ευθύνες στην κακή τους τύχη καλό θα ήταν να αναρωτηθούν αν οι ίδιοι ή οι σύντροφοί τους έχουν στοιχεία από κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Άτομα με μεταιχμιακή διαταραχή έχουν την τάση να δημιουργούν έντονες και χαώδεις σχέσεις. Παρουσιάζουν μεγάλη συναισθηματική αστάθεια που συνοδεύεται με σεξουαλική ασυδοσία αλλά και με κατάχρηση ουσιών. Συνήθως είναι κτητικοί και κάνουν το σύντροφό του να ασφυκτιά. Στην αποφευκτική διαταραχή το άτομο είναι απρόθυμο να διακινδυνέψει  στην προσωπική του ζωή ή να εμπλακεί σε νέες δραστηριότητες διότι το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Στην παραληρητική διαταραχή κυριαρχεί η ιδέα  ότι ο σεξουαλικός σύντροφος του ατόμου το απατά. Άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι επικεντρωμένα μόνο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες παρουσιάζοντας αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά  χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Χρειάζονται κυρίως το θαυμασμό για την ευάλωτη εικόνα τους. Άτομα με δραματική διαταραχή θεωρούν τις σχέσεις τους με τους άλλους περισσότερο στενές από όσο είναι στην πραγματικότητα και εμφανίζουν υπερβολική έκφραση συναισθημάτων ξεσπώντας συχνά σε κλάματα. Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά συνήθως αποδίδουν τα προβλήματα στο περιβάλλον τους και όχι στον εαυτό τους. Δύσκολα θα απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό παρά μόνο όταν υπάρχει δυσλειτουργία και στον εργασιακό τομέα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2011)

Χαρά Ζήκα

Μη φεύγετε.. Δείτε και άλλα SEXY TIPS

meΗ Χαρά Ζήκα είναι βιοχημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και απέκτησε επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων χρησιμοποιώντας τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Επίσης είναι πρόεδρος στο Σύλλογο Ολκό www.olkosnet.gr Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στο facebook: https://www.facebook.com/XaraZika/ ή στο e-mail: xarazika@gmail.com