Αιθέρια έλαια, ο θησαυρός της φύσης

0

Αιθέρια έλαια

Η ποιότητα των αιθερίων ελαίων διαφέρει πολύ και εξαρτάται από το έδαφος που αναπτύχθηκαν τα φυτά, από το χρόνο συγκομιδής, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις μεθόδους καλλιέργειας (χρήση φυτοφαρμάκων) κλπ. Έτσι, διαφέρει πολύ και η τιμή τους η οποία είναι γενικά υψηλή διότι λαμβάνονται με απόσταξη των αρωματικών φυτών σε μικρή ποσότητα π.χ.  για να παραχθεί 1 κιλό αιθέριο έλαιο λεβάντας χρειάζονται 50 κιλά λεβάντας.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • στο λουτρό ως θεραπεία για το άγχος και τη νευρικότητα ή αντίθετα για τόνωση της διάθεσης
  • σε συσκευή καύσης αιθερίων ελαίων: 4-6 σταγόνες σε νερό. Καθώς θερμαίνεται το έλαιο διαχέεται στο χώρο και το εισπνέετε.
  • Λάδι για μασάζ: 3 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε κάθε 10 ml λάδι βάσης. (για πρόσωπο και σώμα)
  • Κομπρέσες: σε μικρό μπολάκι προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και με μαλακό πανί απλώνουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει.
  • Σε κηραλοιφές και άλλα καλλυντικά σκευάσματα

Προσοχή! Μην εφαρμόζετε τα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα Διαλύστε τα πάντα σε λάδια βάσης. Μη χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνιστώμενες, ίσως αποβούν τοξικά. Ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.  Είναι πολύ ευαίσθητα στο φως οπότε πάντα να φυλάσσονται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια, καλά κλεισμένα και σε μέρος δροσερό.

Φωτογραφία του χρήστη Xara Zika -Χαρά Ζήκα.Χαρά Ζήκα

Χημικός, Δρ Φαρμακευτικής & Μakeup Αrtist

Για περισσότερα μυστικά ομορφιάς, δες εδώ